Follow Me

Pulut Durian Pandan

Pulut Durian Pandan

Bahan-bahan
250gm pulut
200ml air + 10 helai daun pandan (kisar, tapis jadikan jus pandan)
1/2 sudu kecil garam

Sos Santan
300ml santan KARA
200ml air
3 sudu besar gula pasir
1/4 sudu teh garam
3 sudu kecil tepung jagung

Isi Durian Segar

Cara-cara :
1.  Rendam pulut selama 4 jam atau lebih.  Toskan dan kukus selama 15minit.
2.  Angkat pulut dan gaulkan dengan jus pandan.  Biarkan air pandan meresap dan kukus semula selama 15 minit lagi.
3.  Sos Santan :  Satukan semua bahan dan masak di atas api kecil hingga nampak pekat.
4.  Hidangkan bersama durian dan pulut.

*** Pulut boleh di tanak dalam periuk electrik seperti nasi dengan nisbah air dan pulut 1:1
Pulut Durian Pandan


previous article
Newer Post
next article
Older Post



Penulis resipi blog citarasawan, seorang blogger dan suri rumah sepenuh masa yang gemar mencuba sesuatu yang baru dan sangat mengakumi karya seni masakan [Kakwan] (http://2.bp.blogspot.com/-hmDS9fqYd1k/VTqJsqr_YZI/AAAAAAAAjmo/wREmd8gMjz4/s1600/Layer-1%2Bcopy.png)

Name

Email *

Message *