Follow Me

Buttermilk Moist Chocolate Cake

Buttermilk Moist Chocolate Cake

Bahan-bahan
300gm tepung gandum
400gm gula perang
50gm gula kaster
100gm serbuk koko
1 sudu teh serbuk penaik
2 biji telur saiz A
1 sudu teh garam
240ml buttermilk (240ml UHT whip cream + 1 sudu besar cuka makan / lemon jus, kacau hingga pekat)
240ml minyak masak
1 1/2 sudu teh esen vanilla
240ml air panas

Loyang 8" di alas dan di gris

Cara-cara :
1. Panaskan oven pada suhu 150C. (Kek menggunakan suhu rendah)
2. Masukkan semua bahan di atas ke dalam mangkuk pengadun kecuali air mendidih.
3.  Putar pada kelajuan sederhana selama lebih kurang 1 minit. Kemudian masukkan air mendidih dan teruskan memutar hingga sebati.
4. Tuangkan ke dalam loyang.  Bakar selama 1 jam di rak tengah atau sehingga kek masak sepenuhnya.
5. Cucuk kek dengan lidi.  Jika masih melekat, tambahkan masa membakar 5-10 minit lagi, cucuk dengan lidi jika keluar bersih boleh lah di keluarkan dari oven.
6. Sejukkan kek sebelum dinikmati atau dihias mengikut suka.

** Kek lebih sedap jika di biar semalaman suhu bilik.  Boleh di hias dengan coklat ganache jika suka atau di makan begitu saja.

 Buttermilk Moist Chocolate Cake with strawberry - aummmm..
previous article
Newer Post
next article
Older Post



Penulis resipi blog citarasawan, seorang blogger dan suri rumah sepenuh masa yang gemar mencuba sesuatu yang baru dan sangat mengakumi karya seni masakan [Kakwan] (http://2.bp.blogspot.com/-hmDS9fqYd1k/VTqJsqr_YZI/AAAAAAAAjmo/wREmd8gMjz4/s1600/Layer-1%2Bcopy.png)

Name

Email *

Message *