Loading

Agar-agar Lapis Gula Merah / Gula Melaka

 Agar-agar Lapis Gula Merah / Gula Melaka

Bahan A (Agar Jernih)
25gm serbuk agar-agar
1500ml air
300gm gula merah / gula melaka
50gm gula pasir
1 helai daun pandan

Bahan B (Agar Santan)
25gm serbuk agar-agar
1500ml air
250gm gula
100gm serbuk santan (2 pkt 50gm)
1 helai daun pandan

Loyang 10" (basahkan dahulu)

Cara-cara :
1.  Satukan bahan A dan masak hingga mendidih.  Keluarkan daun pandan, Tapis, kacau biar suam sedikit.
2.  Satukan bahan B dan masak hingga mendidih.  Keluarkan daun pandan, kacau biar suam sedikit.
3.  Tuang 350ml agar-agar santan ke dalam loyang dan biar hingga hampir beku.
4.  Kemudian tuang 350ml agar-agar gula merah dan tuang ke atas agar-agar santan tadi.
5.  Ulangi lapisan santan dan gula merah berselang seli hingga habis.

*** Sentiasa panaskan agar-agar setiap kali hendak menuangkannya supaya lapisannya tidak terpisah.  cakar sedikit permukaan agar-agar sekiranya telah beku sebelum menuangkan lapisan agar yang seterusnya.
previous article
Newer Post
next article
Older Post

Penulis resipi blog citarasawan, seorang blogger dan suri rumah sepenuh masa yang gemar mencuba sesuatu yang baru dan sangat mengakumi karya seni masakan [Kakwan] (https://lh5.googleusercontent.com/y5wZkKns9HuijfimakFqWBbcS3pbJsKyokOA3H_LMjZLAvmC_0vELq1MDUnKpiwp0-njGg=w1896-h852)

Name

Email *

Message *