BloggerBloggerRecommend and Send to your Friends

Resipi terkini dan yang dikemaskini

/

Kuih Talam Kacang Hijau


Kuih Talam Kacang Hijau

Bahan A (Lapisan Bawah)
200gm kacang hijau yang direbus dan dikisar halus
250gm tepung beras
70gm tepung ubi
300ml santan pekat KARA
200ml air
pewarna hijau
1/4 sudu teh garam

Bahan B
300gm gula
250ml air
2 helai daun pandan

Bahan Lapisan Atas
100gm tepung beras
20gm tepung ubi
400ml santan pekat KARA
100ml air
1/2 sudu teh garam

Loyang 10"

Cara-cara :
1.  Lapisan Bawah :  Satukan bahan A, kecuali kacang hijau, gaul rata.  Masak bahan B hingga mendidih, ketepikan daun pandan.  Masukkan ke dalam bahan A dan tapis.
2.  Masukkan kacang hijau dan gaul hingga rata.  Bahagikan kepada 2 bahagian, satu bahagian di masukkan pewarna hijau dan satu bahagian lagi dibiarkan warna asal.
3.  Tuang 1/2 bahagian warna hijau ke dalam loyang yang telah dileser dengan minyak, kukus selama 5 minit.
4.  Tuang 1/2 bahagian warna asal dan kukus selama 5 minit.  Ulangi melapis berselang seli hingga habis.
5.  Lapisan Atas :  Satukan semua bahan lapisan atas, tapis dan tuang ke atas lapisan bawah.  Tutup loyang dengan aluminium foil dan kukus selama 30 minit.
6.  Biarkan betul-betul sejuk baru di potong.

MENU : ,

Print Friendly and PDF


Klik untuk tempahan



Design N Coding by
Brand by citarasawan
For business query, submit your request here


Resipicitarasawan adalah sebuah blog resipi berbahasa Melayu. Entri-entri yang dipaparkan di laman ini adalah dibawah lesen
Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 2.5 Malaysia License.

Pageview

On top