BloggerBloggerRecommend and Send to your Friends

Resipi terkini dan yang dikemaskini

/

Biskut Mama Carey


Biskut Mama Carey

Bahan A
200gm mentega
100gm gula kaster
1 biji kuning telur
1 sudu teh esen vanila

Bahan B - di ayak
260gm tepung gandum / red rose
50gm tepung jagung
50gm tepung susu

Aising Hiasan
1 biji putih telur
90gm gula icing
1 sudu besar tepung jagung

Hiasan :  Coklat emulco / manik hundred thousand

Cara-cara :
1.  Pukul mentega dan gula hingga berkrim.  Masukkan kuning telur dan esen vanila, pukul hingga sebati.
2.  Masukkan ke dalam bahan B dan gaul hingga menjadi doh yang lembut.  Simpan di dalam peti sejuk selama 15 minit.
3.  Canai dan terap dengan acuan berbentuk hati atau disukai.  Susun di dalam dulang pembakar yang telah digris terlebih dahulu.
4.  Bakar biskut setengah masak selama 10 minit.  Keluarkan dari oven dan paipkan aising hiasan, tabur dengan manik atau gunakan lidi kecil yang dicelup ke dalam coklat emulco dan buat lorekan diatas permukaan aising tadi.
5.  Bakar semula selama 15 minit hingga masak.
6.  Membuat Aising :  Pukul putih telur hingga kembang, masukkan gula icing dan tepung jagung.  Pukul dengan kelajuan tinggi hingga pekat dan tidak menitik.  Masukkan ke dalam piping bag dan paip ke atas permukaan biskut.


MENU : ,

Print Friendly and PDF


Klik untuk tempahan



Design N Coding by
Brand by citarasawan
For business query, submit your request here


Resipicitarasawan adalah sebuah blog resipi berbahasa Melayu. Entri-entri yang dipaparkan di laman ini adalah dibawah lesen
Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 2.5 Malaysia License.

Pageview

On top