Tapai Ubi Kayu


Tapai Ubi Kayu

Bahan-bahan
1kg ubi kayu (kupas dan bersihkan)
1 ketul ragi
Daun pisang untuk membungkus

Cara-cara :
1.  Potong ubikayu mengikut saiz yang dikehendaki.  Rebus 3/4 masak, (jangan sampai empuk)  tos dan biarkan sejuk dahulu.
2.  Atur ubikayu di dalam bekas Tupperware (bekas kedap udara) yang berlapik daun pisang, masukkan ragi ke dalam penapis teh, gesekkan hingga halus ke atas ubikayu hingga rata.  Susun selapis lagi ubikayu dan gesek / taburkan lagi dengan ragi, buat hingga habis.
3.  Tutup bekas dengan rapat  dan perap selama 2 hari atau hingga tapai naik baunya.
4.  Untuk tahan lebih lama, simpan di dalam peti sejuk.

Contoh Ragi untuk membuat tapai ubi dan pulut
previous article
Newer Post
next article
Older Post

Post a Comment

Penulis resipi blog citarasawan, seorang blogger dan suri rumah sepenuh masa yang gemar mencuba sesuatu yang baru dan sangat mengakumi karya seni masakan [Kakwan] (http://2.bp.blogspot.com/-hmDS9fqYd1k/VTqJsqr_YZI/AAAAAAAAjmo/wREmd8gMjz4/s1600/Layer-1%2Bcopy.png)

Name

Email *

Message *