Loading

Ketupat Jagung


Ketupat Jagung

Bahan-bahan
1 cawan beras pulut (direndam semalaman)
1 helai daun pandan
1/2 cawan santan pekat
1/2 cawan gula
1/2 cawan jagung manis (direbus dulu)
1/2 cawan kelapa parut muda
1/4 sudu teh garam halus
Kulit jagung untuk membungkus

Cara-cara :
1.  Toskan pulut dan kukus selama 20 minit.  Angkat dan masukkan ke dalam bekas.
2.  Didihkan santan, gula, garam dan daun pandan hingga gula larut.  Tuang ke atas pulut tadi, gaul hingga sebati.
3.  Masukkan jagung dan kelapa parut muda, gaul rata dan biarkan selama 10 minit hingga santan mesra.
4.  Ambil sehelai kulit jagung (jika keras, rendam sekejap dalam air panas) lap dan keringkan.  Isi di tengahnya dengan pulut, gulung dan padatkan.  Ikat kedua hujung dengan kulit jagung yang disiat seperti tali.  Ikat dengan kemas.  Buat hingga habis.
5.  Atur di dalam pengukus dan kukus semula selama 10 minit.  Sejukkan dahulu sebelum dihidang.


previous article
Newer Post
next article
Older Post

Post a Comment

Penulis resipi blog citarasawan, seorang blogger dan suri rumah sepenuh masa yang gemar mencuba sesuatu yang baru dan sangat mengakumi karya seni masakan [Kakwan] (https://lh5.googleusercontent.com/y5wZkKns9HuijfimakFqWBbcS3pbJsKyokOA3H_LMjZLAvmC_0vELq1MDUnKpiwp0-njGg=w1896-h852)

Name

Email *

Message *