BloggerBloggerRecommend and Send to your Friends


Resipi terkini dan yang dikemaskini

/

Ketupat Jagung


Ketupat Jagung

Bahan-bahan
1 cawan beras pulut (direndam semalaman)
1 helai daun pandan
1/2 cawan santan pekat
1/2 cawan gula
1/2 cawan jagung manis (direbus dulu)
1/2 cawan kelapa parut muda
1/4 sudu teh garam halus
Kulit jagung untuk membungkus

Cara-cara :
1.  Toskan pulut dan kukus selama 20 minit.  Angkat dan masukkan ke dalam bekas.
2.  Didihkan santan, gula, garam dan daun pandan hingga gula larut.  Tuang ke atas pulut tadi, gaul hingga sebati.
3.  Masukkan jagung dan kelapa parut muda, gaul rata dan biarkan selama 10 minit hingga santan mesra.
4.  Ambil sehelai kulit jagung (jika keras, rendam sekejap dalam air panas) lap dan keringkan.  Isi di tengahnya dengan pulut, gulung dan padatkan.  Ikat kedua hujung dengan kulit jagung yang disiat seperti tali.  Ikat dengan kemas.  Buat hingga habis.
5.  Atur di dalam pengukus dan kukus semula selama 10 minit.  Sejukkan dahulu sebelum dihidang.


MENU : ,

Print Friendly and PDF


Klik untuk tempahan



Design N Coding by
Brand by citarasawan
For business query, submit your request here


Resipicitarasawan adalah sebuah blog resipi berbahasa Melayu. Entri-entri yang dipaparkan di laman ini adalah dibawah lesen
Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 2.5 Malaysia License.

Pageview

On top