BloggerBloggerRecommend and Send to your Friends

Resipi terkini dan yang dikemaskini

/

Bepang Kacang


Bepang Kacang

Bahan-bahan
300gm kacang tanah di goreng tanpa minyak
200gm bijan di sangai
200gm gula pasir
2-3 sudu besar air
Loyang empat segi dengan pemotong

Cara-cara :
1.  Gris loyang dengan minyak masak.  Tabur bijan sangai serata dasar loyang diikuti dengan kacang tanah.  Ketepikan.
2.  Masak gula hingga menjadi karamel, masukkan sedikit air ditepi periuk supaya tidak terpercik.   Kacau cepat2.  Kemudian tuang ke dalam loyang berisi kacang tanah hingga rata.
3.  Ambil pemotong dan tekan padat atau potong bentuk empat segi dengan pisau ketika masih panas. 
4.  Sejukkan dahulu sebelum dikeluarkan dari loyang.

MENU : ,

Print Friendly and PDF


Klik untuk tempahan



Design N Coding by
Brand by citarasawan
For business query, submit your request here


Resipicitarasawan adalah sebuah blog resipi berbahasa Melayu. Entri-entri yang dipaparkan di laman ini adalah dibawah lesen
Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 2.5 Malaysia License.

Pageview

On top