Bepang Kacang


Bepang Kacang

Bahan-bahan
300gm kacang tanah di goreng tanpa minyak
200gm bijan di sangai
200gm gula pasir
2-3 sudu besar air
Loyang empat segi dengan pemotong

Cara-cara :
1.  Gris loyang dengan minyak masak.  Tabur bijan sangai serata dasar loyang diikuti dengan kacang tanah.  Ketepikan.
2.  Masak gula hingga menjadi karamel, masukkan sedikit air ditepi periuk supaya tidak terpercik.   Kacau cepat2.  Kemudian tuang ke dalam loyang berisi kacang tanah hingga rata.
3.  Ambil pemotong dan tekan padat atau potong bentuk empat segi dengan pisau ketika masih panas. 
4.  Sejukkan dahulu sebelum dikeluarkan dari loyang.

previous article
Newer Post
next article
Older Post

Post a Comment

Penulis resipi blog citarasawan, seorang blogger dan suri rumah sepenuh masa yang gemar mencuba sesuatu yang baru dan sangat mengakumi karya seni masakan [Kakwan] (http://2.bp.blogspot.com/-hmDS9fqYd1k/VTqJsqr_YZI/AAAAAAAAjmo/wREmd8gMjz4/s1600/Layer-1%2Bcopy.png)

Name

Email *

Message *