Loading

Kuih Buah Tanjung



Kuih Buah Tanjung

Bahan-Bahan:
10 biji kuning telur itik
1 kg gula pasir
500ml air
250 gm tepung pulut
100 gm tepung beras
2 helai daun pandan
5 kuntum bunga cengkih
1 sudu teh pewarna oren - jika suka


Cara-cara :
1.  Satukan tepung pulut dan tepung beras kemudian sangai tanpa minyak hingga ringan.  Angkat dan ketepikan.
2.  Masak gula bersama air hingga mendidih, masukkan daun pandan dan bunga cengkih dan biarkah separuh pekat.  Keluarkan daun pandan.
3.  Pukul kuning telur hingga kembang.  Masukkan ke dalam tepung yang di sangai sedikit demi sedikit dan uli menjadi doh yang lembut.  Cubit adunan menggunakan 3 hujung jari dan bentukkan seperti buah tanjung  Kemudian masukkan ke dalam air gula sehingga meresap barulah di angkat.
previous article
Newer Post
next article
Older Post

Post a Comment

Penulis resipi blog citarasawan, seorang blogger dan suri rumah sepenuh masa yang gemar mencuba sesuatu yang baru dan sangat mengakumi karya seni masakan [Kakwan] (https://lh5.googleusercontent.com/y5wZkKns9HuijfimakFqWBbcS3pbJsKyokOA3H_LMjZLAvmC_0vELq1MDUnKpiwp0-njGg=w1896-h852)

Name

Email *

Message *