Bubur Biji Gandum


Bubur Biji Gandum

Bahan-bahan
300 gandum biji/barli
500ml santan
2 helai daun pandan
Kacang merah (kidney red bean)- jika suka
Sedikit sagu - jika suka
100gm gula
sedkit garam

Cara-cara :
1.  Bersihkan biji gandum dan rebus selama 1/2 jam. 
2.  Rebus kacang merah hingga empuk dan tos.  Rebus sagu dan toskan.
3.  Masukkan santan, gula, garam dan daun pandan ke dalam rebusan gandum tadi, biarkan mendidih sekejap
4.  Akhir sekali masukkan kacang merah dan biji sagu dan sedia untuk di hidangkan.
previous article
Newer Post
next article
Older Post

Post a Comment

Penulis resipi blog citarasawan, seorang blogger dan suri rumah sepenuh masa yang gemar mencuba sesuatu yang baru dan sangat mengakumi karya seni masakan [Kakwan] (http://2.bp.blogspot.com/-hmDS9fqYd1k/VTqJsqr_YZI/AAAAAAAAjmo/wREmd8gMjz4/s1600/Layer-1%2Bcopy.png)

Name

Email *

Message *