BloggerBloggerRecommend and Send to your Friends

Resipi terkini dan yang dikemaskini

/

Kuih Ulat Bulu / Ondeh-Ondeh Terung


Kuih Ulat Bulu / Ondeh-Ondeh Terung

Bahan-bahan
300gm tepung pulut putih
50gm keledek unggu direbus dan dilecek
sedikit pewarna biru
air secukupnya untuk menguli
1 sudu teh garam
1 sudu teh air kapur

Kelapa parut dicampur sedikit garam
Beras pulut (disangai hingga kekuningan)

Bahan Inti
250gm kacang hijau
200gm gula melaka
100gm gula pasir
100gm kelapa parut muda
50gm air
sedikit tepung pulut

Cara-cara

1. Untuk Inti : Rendam kacang hijau selama 4 jam. Selepas itu rebus hingga masak.
2. Larutkan gula melaka dan gula pasir kemudian masukkan kelapa parut dan kacau bersama kacang hijau hingga rata. Apabila hampir kering masukkan tepung pulut, gaul rata. Biarkan sejuk.
3. Untuk Doh : Uli tepung pulut putih dan keledek lecek bersama air, air kapur, pewarna dan garam hingga menjadi doh yang lembut dan tidak melekat dijari.
4. Ambil doh sebesar ibu jari dan masukkan inti kacang hijau dan gentel memanjang.
5. Masukkan ke dalam air yang mendidih dan biarkan adunan timbul baru diangkat dan digolekkan kedalam kelapa parut yang bercampur garam.
6. Taburkan dengan beras pulut yang disangai.

MENU : ,

Print Friendly and PDF


Klik untuk tempahan



Design N Coding by
Brand by citarasawan
For business query, submit your request here


Resipicitarasawan adalah sebuah blog resipi berbahasa Melayu. Entri-entri yang dipaparkan di laman ini adalah dibawah lesen
Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 2.5 Malaysia License.

Pageview

On top