728x90 AdSpace

sedang menyediakan hidangan kegemaran suami, anak dan cucu :)
Saturday, January 16, 2010

Koleh Lemak / Koleh Tahi Minyak



Koleh Lemak / Koleh Tahi Minyak

Bahan-bahan
130gm tepung beras
60gm tepung hoen kwe/tepung jagung
400ml santan pekat KARA
600ml air
200gm gula (kurangkan jika manis)
1/2 sudu teh garam
1 sudu kecil minyak masak

Cara-cara
1. Sebatikan semua bahan diatas, tapis
2. Kacau di atas api perlahan sehingga adunan pekat dan berkilat.
3. Setelah adunan masak, tuang ke dalam loyang dan biarkan sejuk baru dipotong.
4. Boleh dihidangkan dengan pati minyak atau kuah. 

Bahan sambal kelapa
1/2 biji kelapa parut di goreng dan dijadikan kerisik
1 ekor ikan kembong di bakar dan ambil isinya
4 biji bawang merah
1 sudu teh halba
3 hiris halia
1 hiris serai
1 sudu kecil lada hitam
sedikit garam dan gula

Cara-cara
1. Tumbuk lumat bawang merah, halia, serai, lada hitam, masukkan garam dan gula.
2. Gaulkan bahan tumbuk tadi dengan ikan,kerisik dan halba. gaul rata.


Bahan Kuah
1 cawan santan
3 sudu besar tepung beras
sedikit halia dihiris
bawang merah dihiris
sedikit halba
garam dan gula secukup rasa

Cara-cara
1. Masak santan bersama tepung beras, halia dan bawang merah
2. Kemudian masukkan halba, garam dan sedikit gula
3. Hidang bersama koleh lemak

Bahan Tahi Minyak
2 cawan santan
secubit garam

Masak santan hingga pecah minyak dan biar sehingga berketul dan garing. Tapis minyak dan sejukkan sebelum dihidang dengan koleh lemak
Koleh Lemak / Koleh Tahi Minyak
  • Blogger Comments
  • Facebook Comments
Top