BloggerBloggerRecommend and Send to your Friends

Resipi terkini dan yang dikemaskini

/

Kuih Buah Gomak Kelantan / Kuih Kepal


Kuih Buah Gomak Kelantan / Kuih Kepal

Bahan-bahan
1 cawan tepung beras
2 cawan kelapa parut muda
1/2 cawan gula
1/4 sudu teh garam halus
1/2 sudu teh pes pandan
2 sudu besar air

100gm beras untuk salutan
(cuci,tos dan sangai hingga kekuningan, kemudian kisar menjadi serbuk) 

Cara-cara
1. Campurkan tepung beras bersama gula, garam, sedikit air dan pes pandan, kacau rata.  Masukkan kelapa parut dan gaul rata
2. Masak di atas api sederhana dan kacau hingga bergentel.  Tutup api, biarkan suam sedikit.
3. Ambil adunan, kepalkan sebesar bola pingpong kemudian golekkan di atas beras kisar dan sedia dinikmati.

MENU : ,

Print Friendly and PDF


Klik untuk tempahan



Design N Coding by
Brand by citarasawan
For business query, submit your request here


Resipicitarasawan adalah sebuah blog resipi berbahasa Melayu. Entri-entri yang dipaparkan di laman ini adalah dibawah lesen
Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 2.5 Malaysia License.

Pageview

On top