BloggerBloggerRecommend and Send to your Friends

Resipi terkini dan yang dikemaskini

/

Kueh Bangkit Nyonya


Kueh Bangkit Nyonya

Bahan-bahan
450gm tepung ubikayu
50gm tepung gandum
200gm gula icing
250ml santan
3 biji kuning telur
Daun pandan -  di potong

Cara-cara :
1.  Sangai tepung ubi dan tepung gandum bersama daun pandan hingga ringan.  Sejukkan semalaman dan ayak untuk membuang cebisan daun pandan.
2.  Pukul telur dan gula hingga kembang dan putih.  Masukkan santan dan kacau hingga rata.
3.  Masukkan tepung sedikit demi sedikit dan uli hingga menjadi doh yang lembut dan tidak melekat di jari.
4.  Canai dan terap dengan acuan di sukai.  Susun di dalam loyang yang di gris atau di alas baking paper (silicon mat)
5.  Bakar pada suhu 160c selama 20 - 25 minit atau sehingga masak.

 *** Jika adunan terlalu lembut, tambahkan sedikit tepung gandum dan jika doh mengering tambahkan sedikit santan uli semula hingga lembut.

MENU : ,

Print Friendly and PDF


Klik untuk tempahan



Design N Coding by
Brand by citarasawan
For business query, submit your request here


Resipicitarasawan adalah sebuah blog resipi berbahasa Melayu. Entri-entri yang dipaparkan di laman ini adalah dibawah lesen
Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 2.5 Malaysia License.

Pageview

On top