728x90 AdSpace

Minggu yang sibukk.. rasa mcm nk fensan :(
Thursday, March 4, 2010

Kerepek Bawang


Bahan-bahan
700gm tepung gandum
170gm bawang merah di kisar halus
2 sudu besar serbuk kari
125gm mentega
1 cawan air
1/4 sudu teh garam
minyak untuk menggoreng

Cara-cara
1. Bahagikan tepung kepada 2 bahagian. satu bahagian diuli dengan air dan garam.
2. Satu bahagian lagi diuli dengan bawang kisar, serbuk kari, mentega, garam dan air.
3. Uli kedua2 doh sehingga lembut dan rehatkan selama 30 minit.
4. Canai sebahagian doh putih dan sebahagian doh bawang.
5. Tindihkan kedua2 doh dan gulung kemas dengan plastik. Simpan didalam peti sejuk selama 3 jam.
6. Keluarkan dari peti sejuk dan potong nipis2.
7. Goreng hingga kekuningan.
no image
  • Blogger Comments
  • Facebook Comments
Top