BloggerBloggerRecommend and Send to your Friends

Resipi terkini dan yang dikemaskini

/

Kuih Bom Inti Kacang




Kuih Bom Inti Kacang

Bahan Doh
240gm tepung pulut di ayak
40gm tepung gandum
160gm keledek dikukus dan dilecek
70gm gula kastor
1/4 sdt garam
200ml air suam

Minyak untuk mengoreng
Bijan secukupnya

Bahan Inti
1200ml air
600gm kacang merah
150gm gula melaka
150gm gula pasir
2 sudu makan tepung ubi
2 helai daun pandan di potong kecil

Cara-cara
1. Inti : Rebus kacang merah yang telah dicuci dengan air hingga kembang.
2. Masukkan gula melaka dan gula pasir, gaul rata dan masaklah hingga hampir kering.
3. Taburkan dengan tepung ubi supaya intinya menjadi kental. Angkat dan gentelkan apabila sejuk.
4. Doh : Gaul bahan doh hingga lembut dan tidak melekat dijari. Bentukkan bulat dan tekan bahagian tengahnya untuk dimasukkan inti. Bentuk bulat sebesar bola golf.
5. Golekkan diatas bijan, sambil ditekan sedikit supaya bijan melekat.
6. Goreng dalam api perlahan hingga kekuningan.

MENU : ,

Print Friendly and PDF


Klik untuk tempahan



Design N Coding by
Brand by citarasawan
For business query, submit your request here


Resipicitarasawan adalah sebuah blog resipi berbahasa Melayu. Entri-entri yang dipaparkan di laman ini adalah dibawah lesen
Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 2.5 Malaysia License.

Pageview

On top