Loading

Koleh Ubi Keledek



Koleh Ubi Keledek

1 kg keledek putih
500ml santan pekat biasa (santan kotak tak sesuai)
2 biji telur (dipukul sedikit)- optional
200gm tepung gandum / tepung beras
daun pandan
5 kuntum bunga cengkih
150gm gula melaka (boleh ditambah jika tak cukup manis)
150gm gula putih
50ml air

Cara-cara 
1. Keledek direbus sehingga empuk. Kupas kulitnya kemudian dilecek. Ketepikan.
2. Masak gula dan gula melaka bersama air hingga gula larut. Ketepikan.
3. Pukul telur bersama santan dan masukkan air gula tadi. Tapis dan masak di dalam periuk di atas api sederhana bersama daun pandan dan bunga cengkih hingga nampak berminyak. Keluarkan daun pandan dan masukkan ubi, gaul rata.
4. Apabila adunan hampir kering, tambahkan tepung gandum sedikit demi sedikit sambil digaul rata supaya lebih kental. kacau selalu supaya tidak hangus.
5. Kacau sehingga kering dan adunan tidak melekat diperiuk. Sejukkan dahulu sebelum dipotong.
previous article
Newer Post
next article
Older Post

Post a Comment

Penulis resipi blog citarasawan, seorang blogger dan suri rumah sepenuh masa yang gemar mencuba sesuatu yang baru dan sangat mengakumi karya seni masakan [Kakwan] (https://lh5.googleusercontent.com/y5wZkKns9HuijfimakFqWBbcS3pbJsKyokOA3H_LMjZLAvmC_0vELq1MDUnKpiwp0-njGg=w1896-h852)

Name

Email *

Message *