BloggerBloggerRecommend and Send to your Friends

Resipi terkini dan yang dikemaskini

/

Koleh Ubi Keledek



Koleh Ubi Keledek

1 kg keledek putih
500ml santan pekat biasa (santan kotak tak sesuai)
2 biji telur (dipukul sedikit)- optional
200gm tepung gandum / tepung beras
daun pandan
5 kuntum bunga cengkih
150gm gula melaka (boleh ditambah jika tak cukup manis)
150gm gula putih
50ml air

Cara-cara 
1. Keledek direbus sehingga empuk. Kupas kulitnya kemudian dilecek. Ketepikan.
2. Masak gula dan gula melaka bersama air hingga gula larut. Ketepikan.
3. Pukul telur bersama santan dan masukkan air gula tadi. Tapis dan masak di dalam periuk di atas api sederhana bersama daun pandan dan bunga cengkih hingga nampak berminyak. Keluarkan daun pandan dan masukkan ubi, gaul rata.
4. Apabila adunan hampir kering, tambahkan tepung gandum sedikit demi sedikit sambil digaul rata supaya lebih kental. kacau selalu supaya tidak hangus.
5. Kacau sehingga kering dan adunan tidak melekat diperiuk. Sejukkan dahulu sebelum dipotong.

MENU : ,

Print Friendly and PDF


Klik untuk tempahan



Design N Coding by
Brand by citarasawan
For business query, submit your request here


Resipicitarasawan adalah sebuah blog resipi berbahasa Melayu. Entri-entri yang dipaparkan di laman ini adalah dibawah lesen
Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 2.5 Malaysia License.

Pageview

On top