BloggerBloggerRecommend and Send to your Friends

Resipi terkini dan yang dikemaskini

/

Agar-agar Kering Chef Tania

Bahan
40 gm serbuk agar-agar
2 kg gula batu
1 kg gula pasir
4 liter air
Beberapa pewarna dan perasa - boleh gunakan warna dan perasa untuk konyaku jelly


Cara menyediakannya
Satukan semua bahan dan masak hingga tua/matang dalam 1 jam dengan api sederhana.
Sementara itu, siapkan beberapa loyang 10x10in.
Setelah adunan siap dimasak, sukatkan 280ml untuk setiap loyang.
Tuang adunan ke dalam loyang dan ratakan.
Setelah agar-agar sejat, gulung dan jemur dalam tapisan yang dialas dengan aluminium tray.

Nota
Untuk setiap 1120ml agar-agar yang sudah dimasak, campurkan dengan 2 tsp perasa dan masukkan pewarna secukupnya (sukatan ini menghasilkan 4 loyang).

MENU :

Print Friendly and PDF


Klik untuk tempahan



Design N Coding by
Brand by citarasawan
For business query, submit your request here


Resipicitarasawan adalah sebuah blog resipi berbahasa Melayu. Entri-entri yang dipaparkan di laman ini adalah dibawah lesen
Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 2.5 Malaysia License.

Pageview

On top