Agar-agar Kering Chef Tania

Bahan
40 gm serbuk agar-agar
2 kg gula batu
1 kg gula pasir
4 liter air
Beberapa pewarna dan perasa - boleh gunakan warna dan perasa untuk konyaku jelly


Cara menyediakannya
Satukan semua bahan dan masak hingga tua/matang dalam 1 jam dengan api sederhana.
Sementara itu, siapkan beberapa loyang 10x10in.
Setelah adunan siap dimasak, sukatkan 280ml untuk setiap loyang.
Tuang adunan ke dalam loyang dan ratakan.
Setelah agar-agar sejat, gulung dan jemur dalam tapisan yang dialas dengan aluminium tray.

Nota
Untuk setiap 1120ml agar-agar yang sudah dimasak, campurkan dengan 2 tsp perasa dan masukkan pewarna secukupnya (sukatan ini menghasilkan 4 loyang).
previous article
Newer Post
next article
Older Post

Post a Comment

Penulis resipi blog citarasawan, seorang blogger dan suri rumah sepenuh masa yang gemar mencuba sesuatu yang baru dan sangat mengakumi karya seni masakan [Kakwan] (http://2.bp.blogspot.com/-hmDS9fqYd1k/VTqJsqr_YZI/AAAAAAAAjmo/wREmd8gMjz4/s1600/Layer-1%2Bcopy.png)

Name

Email *

Message *