JERUK MEMPELAM

2 liter air
200 g garam halus
1 camt asid benzoate (penahan agar jeruk tidak berbuih)
1/2 camt calcium chloride (menghalang bahan jeruk menjadi lembik)
Buah mempelam, dibelah 2 atau hiris nipis

Jerang air dengan garam atas api perlahan hingga mendidih dan garam larut. Masukkan asid benzoate dan calcium chloride, kacau hingga kedua-duanya larut. Ketepikan dari api, biar air garam suam. Masukkan mempelam. Bila air garam sejuk, tutup bekas jeruk dan simpan di tempat gelap dan kering selama 5-6 hari.

Nota:
Jumlah mempelam bergantung kepada saiznya. Jika terlalu besar, hendaklah dihiris nipis. Buah mesti terendam sepenuhnya di dalam air supaya ia menjadi
previous article
Newer Post
next article
Older Post

Post a Comment

Penulis resipi blog citarasawan, seorang blogger dan suri rumah sepenuh masa yang gemar mencuba sesuatu yang baru dan sangat mengakumi karya seni masakan [Kakwan] (http://2.bp.blogspot.com/-hmDS9fqYd1k/VTqJsqr_YZI/AAAAAAAAjmo/wREmd8gMjz4/s1600/Layer-1%2Bcopy.png)

Name

Email *

Message *